Ιστορικό

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών, γεννήθηκε ως ιδέα αρχικά, σύμφωνα με τον εμπνευστή της ιδέας του διαγωνισμού, τον αείμνηστο Αντώνη Αμωράτη, το 1999. Ήταν η γιορτή του λεμονιού όπου σε ένα από τα λεγόμενα ανθρώπινα πηγαδάκια γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τα ωραία πολιτιστικά δρώμενα στην Άνδρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο , γι ‘αυτά που ομορφαίνουν τη ζωή μας και χαρακτηρίζουν την κουλτούρα μας. Παρευρίσκοντο και απόδημοι Ανδριώτες που αγαπούν και ενδιαφέρονται πραγματικά για την Άνδρο. Εκεί τέθηκε σαν όραμα, σαν ευχή ,η ιδέα μίας προσπάθειας δημιουργίας ενός διαγωνισμού με αντικείμενο τη μουσική και τους νέους ώστε το πολιτιστικό κλίμα του καλοκαιριού να προαχθεί ποικιλοτρόπως και να επεκταθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπισαν τόσο σοβαρά και υπεύθυνα τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε αναλάμβαναν την εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη της υλοποίησης αυτής της ιδέας. Λίγο αργότερα η ιδέα συγκεκριμενοποιήθηκε όταν ο Μαέστρος της Χορωδίας μας, ο κος Μ. Παλαιοδημόπουλος, μας έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΙΑΝΟΥ. Ο Σύλλογος το υιοθέτησε αμέσως. Η προσπάθειά του Συλλόγου ήταν να θεσμοθετηθεί αυτός ο Διαγωνισμός και κάθε δύο χρόνια να έχουμε την ευτυχία να βλέπουμε και να ακούμε όλο και πιο αξιόλογους πιανίστες στην Άνδρο.

Έτσι, από το 2001 ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου διενεργεί τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών σε συνεργασία με τη Μεσογειακή Συνεργασία Νέων Μουσικών.. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται ανά διετία στην Άνδρο το μήνα Οκτώβριο. Έχουν πραγματοποιηθεί 8 διαγωνισμοί (2001 – 2003 – 2005 – 2007 – 2010 – 2012 – 2015 – 2018) με εξαιρετική επιτυχία, κάτω από άψογες διαδικασίες.

Ο αείμνηστος Αλκιβιάδης Γουλανδρής και ο κος Σπύρος Λ. Πολέμης, υπήρξαν οι ευγενικοί χορηγοί που από την αρχή αγκάλιασαν και υποστήριξαν αυτό το όραμα και φρόντισαν με την γενναιοδωρία τους ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Βασική αρχή του Διαγωνισμού είναι, εκτός των άλλων, η πρωτότυπη συνθετική δημιουργία πάνω σε Κυκλαδίτικα θέματα. Γι’ αυτό στο σκοπό, σε κάθε διοργάνωση δίνονται παραγγελίες σε Έλληνες συνθέτες να γράψουν μουσικά έργα τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούνται ως «υποχρεωτικά» αλλά και ως έργα επιλογής των υποψηφίων σε επόμενους διαγωνισμούς. Με αυτόν τον τρόπο ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών συμβάλλει ενεργά και πολλαπλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου δίνοντας κίνητρα σε Έλληνες συνθέτες να γράψουν νέα έργα, αλλά και στους υποψήφιους να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Οργανωτική επιτροπή

Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από τους Αμωράτη Ντορίνα, Ουλκέρογλου Στάθη, Χελιώτη Κατερίνα και Αναστάση Παφίλη.

Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής Ντορίνα Αμωράτη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Παλαιοδημόπουλος Μενέλαος.

Βραβεία

Οι διαγωνιζόμενοι διεκδικούν τρία χρηματικά βραβεία, το Α΄Βραβείο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΩΡΑΤΗΣ» 3.000€ , το Β΄Βραβείο 2.000€  και το Γ’ Βραβείο 1.500€. Με βραβεία του διαγωνισμού έχουν τιμηθεί παιδιά που σήμερα έχουν εξελιχθεί σε solist ή παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές σε μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης. Αναφέρονται τα ονόματα των παιδιών που απέσπασαν τα βραβεία κατά σειράν επιτυχίας:

11ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών