Ο Σύλλογος

Το έτος 1989, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Στρατή μερικοί φίλοι, μέλη ερασιτεχνικής εκκλησιαστικής χορωδίας, οραματίστηκαν να ιδρύσουν το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΔΡΟΥ. Παρόμοιος όμιλος υπήρχε στην Άνδρο και πριν από τον πόλεμο του 1940, αλλά και μετά την απελευθέρωση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σκοπός του Συλλόγου είναι ψυχαγωγικός, είναι η μουσική διαπαιδαγώγηση των νέων και των παιδιών, είναι ένα στοιχείο πολιτισμού στην Άνδρο, ανάλογο με την κουλτούρα που διαθέτει.
Πρόεδρος του Συλλόγου για την πρώτη θητεία ήταν ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ενώ στεγάστηκε τον πρώτο καιρό στη Δημοτική παλαιά κρεαταγορά (χασαπιά) με δίωρη μουσική εκπαίδευση κάθε εβδομάδα.

Επόμενος πρόεδρος του Συλλόγου έγινε ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ για διάστημα ενός περίπου χρόνου, όπου τον διαδέχτηκε ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΜΟΝΗΣ.
το έτος η έδρα του Μουσικού Συλλόγου μεταφέρεται σε αίθουσα (ιδιοκτησίας Βλάμη) στην Καμάρα με νέο εξοπλισμό και περισσότερη άνεση. Πρόεδρος και πάλι του Συλλόγου αναδεικνύεται ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ. Μετά από τις αρχαιρεσίες που διενεργούνται ανά 2 χρόνια.

Από το 2009 μεταφέρεται η έδρα του Μουσικού Συλλόγου στο κτίριο του Ο.Τ.Ε. σε μια μεγάλη αίθουσα, άρτια εξοπλισμένη, ώστε να χωράει όλες τις δραστηριότητες και να είναι δυνατόν να δίνονται και μικρές μουσικές γιορτές ή συναντήσεις. Το 2016 Πρόεδρος του Συλλόγου αναδεικνύεται η κ. ΝΤΟΡΙΝΑ ΑΜΩΡΑΤΗ.

Ο Σύλλογος διατηρούσε επί τριακονταετία Εκκλησιαστική Χορωδία με χοράρχη τον κο Γεώργιο Κωβαίο. Επίσης, λειτουργούν τμήματα Μουσικής Προπαιδείας, Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας, καθώς και Μικτής Χορωδίας με μαέστρο την κα Αμαλία Τηνιακού.

Από το 2009 λειτουργεί τμήμα Φιλαρμονικής με μαέστρο και δάσκαλο τον κο Δημήτρη Σιδερή και δασκάλους τους κ. Τάσο Βιτσεντζάτο και Μιχάλη Διακογιώργη, της οποίας τα έξοδα καλύπτει εξ’ ολοκλήρου η POLEMBROS (κ. Σπύρος Λ. Πολέμης). Όλα τα σχήματα συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Άνδρου οργανώνοντας, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί και δίνοντας συναυλίες.

Ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου από το 2001 διοργανώνει τον «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΠΙΑΝΙΣΤΩΝ» υπό την οργανωτική ευθύνη του Αντώνη Θ. Αμωράτη και από το 2012 της κ. Ντορίνας Αμωράτη.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΜΟΥ.Σ.Α. και του Πανελληνίου Διαγωνισμού Νέων Πιανιστών είναι ο συνθέτης και μαέστρος κος Μενέλαος Παλαιοδημόπουλος

Διοικητικό Συμβούλιο

Ιωάννης Τηνιακός
Πρόεδρος
Ντορίνα Αμωράτη
Αντιπρόεδρος
Αγγελική Τζουγάνου
Γραμματέας
Ιωάννης Στεφάνου
Ταμίας
Φώτης Δημητρίου
Μέλος