Η Φιλαρμονική

Το στερνοπαίδι του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου είναι η Φιλαρμονική του, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση, βελτίωση και διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας.

Η ιδέα της δημιουργίας της Φιλαρμονικής , προέκυψε μετά από τη διάλυση της τότε Δημοτικής Φιλαρμονικής και την ανάγκη κάλυψης του κενού που δημιουργήθηκε με την επί δύο περίπου χρόνια απουσία της. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2009 έγινε η χρονολογική αφετηρία για τη συγκρότηση της Φιλαρμονικής από τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου με πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Ε. Στρατή και του Αντώνη Θ. Αμωράτη. Σε όλη αυτή την προσπάθεια χορηγός με ιδιαίτερο ζήλο και απόλυτη ανιδιοτέλεια στάθηκε και στέκεται η Ναυτιλιακή Εταιρεία POLEMBROS SHIPPING Ltd που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την οικονομική κάλυψη των εξόδων της Φιλαρμονικής.

Ξεκίνησε μία έρευνα αγοράς μουσικών οργάνων και τελικά αγοράσθηκε μια πλήρης γκάμα ολοκαίνουργιων μουσικών οργάνων (πνευστών – χάλκινων – κρουστών) από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε διάστημα λίγων ημερών τα όργανα ήταν στα γεμάτα προσμονή χέρια των παιδιών της μπάντας υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου της Φιλαρμονικής, κ. Δημήτρη Σιδερή και των δασκάλων χάλκινων, κ. Τάσου Βιτσεντζάτου και κρουστών, κ. Νίκου Μεσημέρη.

Η πρώτη ομάδα από 15 παιδιά άρχισε να εκπαιδεύεται και να δουλεύει εντατικά εις τρόπον ώστε να καταφέρει τον Απρίλιο του 2010, στη γιορτή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, να κάνει την πρώτη της εμφάνιση και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερκαλύψει τις ανάγκες της Άνδρου σε εθνικές γιορτές και παρελάσεις, λιτανείες, συναυλίες κλειστών και υπαίθριων χώρων. Παράλληλα, οι εμπνευστές της ιδέας, βλέποντας την πρόοδο των μελών της Φιλαρμονικής φρόντισαν ώστε να εξοπλιστούν με στολές και καπέλα ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της. Η Φιλαρμονική του ΜΟΥ.Σ.Α σήμερα απαριθμεί γύρω στους 50 μαθητές από 8 ετών χωρίς ανώτατο ηλικιακό όριο.

Στη Φιλαρμονική λειτουργούν σχολές Ξύλινων και  Χάλκινων πνευστών καθώς και σχολή Κρουστών με δασκάλους τους κ.κ. Δημήτρη Σιδερή (Μαέστρος- δάσκαλων ξύλινων), Τάσο Βιτσεντζάτο (δάσκαλο χάλκινων) και Μιχάλη Διακογιώργη (δάσκαλο κρουστών).

Έχει δυναμικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις των Εθνικών και Τοπικών Εορτών, στις παρελάσεις, θρησκευτικές εορτές, αποδόσεις τιμών, λιτανείες, κάλαντα και πολιτιστικά δρώμενα δίνοντάς τους το κύρος και την αίγλη που τους αρμόζει . Δίνει το λιγότερο 3 συναυλίες το χρόνο, τη χειμερινή περίοδο στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου  και την καλοκαιρινή αρχικά σε διάφορους υπαίθριους χώρους (προαύλιο εκκλησίας Θεοσκέπαστης και Αγίου Γεωργίου, Εμπειρίκειο Γυμναστήριο Χώρας, πλατεία Γηροκομείου, πλατεία Θ. Καΐρη) και από το 2016 στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο συνάντησης πολιτισμού.
Έχει λάβει μέρος για τρεις συνεχόμενες χρονιές στη Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα συνοδεύοντας τις Φιλαρμονικές Κερκύρας καθώς επίσης και σε τρία Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.

Ενδεικτικά, Συνάντηση Φιλαρμονικών Ορχηστρών Βριλήσσια 2012, Συνάντηση Φιλαρμονικών Ορχηστρών Κόρινθος 2013, Ηχογράφηση για την Ταινία «Μικρά Αγγλία» Άνδρος 2013.

Από το 2013, ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Θεοσκέπαστης προσκάλεσε 4 διαφορετικές Φιλαρμονικές, (Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών, Φιλαρμονική Θιναλίων Δήμου Κέρκυρας, Φιλαρμονική Δήμου Λουτρακίου, Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου Κεφαλλονιάς) οι οποίες πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του διημέρου μαζί με τη δική μας Φιλαρμονική προσδίδοντας την αίγλη που της αρμόζει.

Η Φιλαρμονική αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής του νησιού και οι Ανδριώτες νιώθουν περήφανοι και καμαρώνουν τη «δικιά τους» Φιλαρμονική καθώς έρχεται να επενδύσει μουσικά κάθε σημαντική εκδήλωση του τόπου μας. Συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια μουσικής παιδείας του τόπου μας καθώς δημιουργεί ευκαιρίες εξέλιξης για τους μαθητές της κάποιοι εκ των οποίων συνεχίζουν τις μουσικές σπουδές τους και εκτός Άνδρου. Ο αριθμός των μελών της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ και του ΜΟΥ.Σ.Α είναι απεριόριστος, οι πόρτες του Συλλόγου ανοιχτές για όποιον θέλει και του αρέσει να συμμετέχει.