Η Χορωδία

Ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα φίλων της χορωδιακής μουσικής, οι οποίοι απάρτιζαν εκκλησιαστική χορωδία. Ευθύς αμέσως δημιουργήθηκε η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, που αποτελείτο από τριάντα μέλη με μαέστρο τον κ. ΣΩΤΗΡΗ ΚΩΝΣΤΑ. Παράλληλα συστάθηκε και η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ με τον ίδιο μαέστρο.

Σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο οργανώθηκε στο νησί ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Ιούνιος 1990) και συνεχίζεται αδιάλειπτα κάθε Ιούνιο επί είκοσι δύο συναπτά έτη με επιτυχία και κοσμοσυρροή.

Από το 1994 μαέστρος της χορωδίας αναλαμβάνει ο κ. ΣΤΑΘΗΣ ΟΥΛΚΕΡΟΓΛΟΥ για τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό στα φεστιβάλ Άνδρου πήραν μέρος και χορωδίες από το εξωτερικό, ενώ η μικτή χορωδία Άνδρου πήρε δύο φορές μέρος σε φεστιβάλ στο ΠΙΤΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.

Στα πλαίσια των ανταποδοτικών υποχρεώσεων η μικτή χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 50 χορωδίες και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ διαφόρων πόλεων, οι οποίες αναφέρονται: Άσπρα Σπίτια, Κατερίνη, Πυλαία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Νέα Ερυθραία, Γιαννιτσά, Αταλάντη, Σητεία, Κηφισιά, Ερμούπολη, Λάρισα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Θήβα, Καστοριά, Νάουσα, Κουφάλια Θεσσαλονίκης, Αγ. Στέφανο, Ελληνικό, Νέα Ιωνία Βόλου, Καλαμπάκα, Λιτόχωρο, Πεύκη Αθηνών, Νέα Μάκρη Αττικής, Πιτέστι Ρουμανίας, Αίγιο, Ερμιόνη, Βόλος, Κάρυστος, Σπάρτη, Λάρισα κ.α.

Το έτος 1998, νέος μαέστρος της χορωδίας αναλαμβάνει ο κ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την ανασύσταση της παιδικής χορωδίας.

Τη διεύθυνση της μικτής χορωδίας του ΜΟΥ.Σ.Α. αναλαμβάνει από το 2008 ο μαέστρος κ. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Παράλληλα τη συγκρότηση της παιδικής χορωδίας και την εκπαίδευση έχει αναλάβει η καθηγήτρια μουσικής κ. ΟΛΓΑ ΠΡΙΜΕΝΤΑ-ΠΙΠΕΡΑ, που ανεβάζει επί σκηνής άνω των τριάντα πέντε παιδιών.

Το 2010 δημιουργήθηκε και χορωδία Νέων υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κ. Όλγας Πριμέντα-Πιπέρα  και αριθμούν τριάντα περίπου νέα παιδιά, που είναι τρόπον τινά και μια δεξαμενή, για να τροφοδοτήσει σε έμψυχο υλικό τη μικτή χορωδία.

Το 2014 τη διεύθυνση της μικτής χορωδίας αναλαμβάνει πάλι ο Μαέστρος κ.ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ενώ το 2016 τη σκυτάλη της διεύθυνσης της χορωδιάς παραλαμβάνει από τον δάσκαλό της Μενέλαο Παλαιοδημόπουλο ένα «παιδί» του Μουσικού Συλλόγου, η κ. ΑΜΑΛΙΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ.

Παράλληλα, από το Φθινόπωρο του 2014 συστάθηκε ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΑΠΑΙΔΕΙΑΣ το οποίο απαρτίζεται από 40-50 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Στόχος του είναι να έρθουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας σε επαφή με τη μουσική, μέσα από το τραγούδι, ρυθμικές ασκήσεις και μουσικοκινητική αγωγή. Έχει συμμετάσχει σε 8 εκδηλώσεις στο νησί (Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, καλοκαιρινές συναυλίες, Λευκή Νύχτα). Την επιμέλεια και διδασκαλία της μουσικής προπαιδείας έχει η κ. Αμαλία Τηνιακού.

Επίσης, από το 2014 επαναλειτούργησαν η ΠΑΙΔΙΚΗ και η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ. Τόσο η παιδική και όσο και η νεανική χορωδία συμμετέχουν ενεργά σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Άνδρου. Τα δύο αυτά σχήματα αρκετές φορές συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του ΜΟΥ.Σ.Α.επιτυγχάνοντας άριστες καλλιτεχνικές επιδόσεις. Τα παραπάνω φωνητικά σύνολα, εκτός του παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού τους χαρακτήρα αποτελούν φυτώριο για τη μικτή χορωδία του ΜΟΥ.Σ.Α. έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον και η καλλιτεχνική παρουσία του Συλλόγου στην Άνδρο επιτελώντας το σκοπό που υπηρετεί. Ο Σύλλογος διατηρούσε επί τριακονταετία Εκκλησιαστική Χορωδία με χοράρχη τον κο Γεώργιο Κωβαίο.

Η μικτή χορωδία, στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού, πάντα παρούσα στην κοινωνία, οργανώνει Χριστουγεννιάτικες συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο και δίνει δυναμικά το παρόν σε εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού όπου και όποτε της ζητηθεί. Τις εκδηλώσεις αυτές τις παρακολουθεί και τις χειροκροτεί με πολλή αγάπη το Ανδριακό κοινό, που κατακλύζει το χώρο ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής τετραφωνικό σε κάποιο ενοριακό Ναό του νησιού.